13. 2. 2015

Pamětní list známkové tvorby: Plzeň 2015 - Evropské město kultury

Pamětní list známkové tvorby: Plzeň 2015 - Evropské město kultury (PLZ 50) vychází, současně s novou poštovní známkou, ve středu 18. února 2015. V prodeji bude hlavně pro abonenty a navíc mimo abonomá zejména na plzeňských poštách (jmenujme hlavní plzeňskou Poštu v plzeňské Solní ulici). Jde o typ příležitostného poštovního razítka, tzv. pamětního razítka, které nemá žádnou fyzickou provozovnu, ale je, podobně jako u příležitostných razítek ke dni vydání FDC otištěn na obálkách prvního dne, k dispozici jen na oficiálním pamětním listu České pošty. Tato razítka jsou integrální součástí poštovní normy o používání poštovních razítek již od roku 2011, kdy vyšlo první pamětní razítko k 50. výročí prvního kosmického letu člověka - Jurije Gagarina (viz: http://filatelie.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/pametni-listy-s-ochrannymi-prvky-id32730/ ). 
Použito je od té doby zhruba jedenkráte ročně, ale častost použití pamětního razítka tím není stanovena. Pamětní razítko je určeno především pro sběratele poštovních známek a razítek včetně filatelistického zboží. 
Bravurní poštovní známka Karla Zemana a Jaroslava Tvrdoně je tak přímo doplněna městským erbem, který jen velmi těžko snáší zmenšení díky své krásné rozmanitosti a velké vypovídací schopnosti.
Přejeme velký úspěch a kulturní zážitek všem obyvatelům i municipální reprezentaci krásného českého města - Plzně, které bude letos ještě velmi často citováno.
B. J.